Saturday, September 17, 2016

Spør deg selv dette før du skaffer deg snegler!

I dette innlegget skal jeg gå igjennom nødvendige spørsmål du må stille deg før du skaffer deg snegler.

  • Har jeg nok tid og penger? 
  • Hvilken art skal jeg ha?
  • Hvor mange individer skal jeg ha?
  • Hva slags utstyr trenger jeg? 
  • Hva kommer til å skje med sneglene dersom jeg ikke kan ha dem lenger?


KOSTNADER

Det å ha kjæledyr koster penger. Sammenlignet med de fleste andre kjæledyr, er landsnegler billige i drift, men oppstartskostnaden kan være høy. Bare de helt nødvendige utstyr som terrarie, substrat, sepiaskall, termometer og hygrometer kommer til å koste flere hundrelapper. Økt strømregning fra varmematte og/eller varmelampe kommer i tillegg.

Å ha kjæledyr kommer til å ta opp fritiden din. Man trenger ikke å lufte snegler som man gjør med hund, men daglig stell i form av fjerning av gammel mat, spraying av vann for å holde riktig luftfuktighet og det å sjekke for evt egg kommer til å ta tid. En gang hver 1-2 uker bør man sjekke skallvekst og "kroppen" til sneglene for å passe at alt er i orden. Samtidig bør man også røre litt i substratet for å unngå mugg og dårlig lukt, det er tross alt veldig fuktig der inne! ARTER

Det å velge riktig art er viktig. Forskjellige arter har forskjellige temperatur- og luftfuktighetsbehov. Størrelsesforskjellen kan variere mye også. Har man større snegler, må man ha større terrarie til dem. Uten nok plass, kommer ikke sneglene til å kunne vokse ordentlig.

De vanligste artene av Afrikanske kjempesnegle i Norge er Lissachatina fulica, Lissachatina reticulata og Achatina achatina. De bør ikke holdes sammens om man ønsker å ha eksemplariske dyr som trives. Snegler holdt i feil temperatur og/eller feil luftfuktighet kommer ikke til å trives og vokse ordentlig. I verste fall kan de dø.

Lissachatina fulica blir vanligvis omtalt om den letteste av de Afrikanskje kjempesneglene. De trenger 20c-25c, og luftfuktighet fra 60% opp til 85%. Det med luftfuktighet kan variere mye, så hør derfor med forrige eier.

Både Lissachatina reticulata og Achatina achatina trenger høyere varme, men disse blir vanligvis større enn det fulica blir.


ANTALL

Noen påstår at snegler er kolonidyr og at de er avhengige av sine artsfrender for å trives. Det finnes imidlertid ingen vitenskapelig bevis som støtter dette. Hvor mange individer man skaffer seg, er helt opp til deg selv. Det kan være morsommere å ha flere dyr i et kar, men da må man ha et stort nok terrarie til å romme alle. 


UTSTYR

Stort nok terrarie, substrat, sepiaskall, termometer og hygrometer er absolutt nødvendige utstyr. Varmekilde som varmematte eller varmelampe er også nødvendig for de fleste av oss, spesielt på vinteren. 


HVA KOMMER TIL Å SKJE MED SNEGLENE DERSOM JEG IKKE KAN HA DEM LENGER?

Et spørsmål som må stilles, spesielt når det gjelder eksotiske og uvanlige dyr som snegler. Det sier seg selv at det er færre familier der ute som er villige til å overta noen snegler enn for eks. noen kattunger.

Bruk av nettsider som Finn.no og grupper på Facebook kan hjelpe deg å omplassere eller evt. selge dyrene dine til ny eier om du ikke kan ha dem lenger. Men om man har en vanlig art eller ikke så eksemplariske dyr, kan det ta en stund før du finner kjøper eller kanskje noen som er villig til å overta dem gratis.

Selv om snegler er ikke like "avanserte"dyr som hunder og katter, er de fremdeles levende vesener som fortjener å ha det godt. 

No comments:

Post a Comment