Sunday, September 18, 2016

Hold av snegler: Basisutstyr guide

I dette innlegget skal jeg gå over nødvendig utstyr, samt mat/kosthold for dine landsnegler.


#1 Terrariet

Terrariet bør være i enten glass eller plast. Begge har sine fordeler og ulemper. Velg alternativet som passer best for deg og dine dyr. Klikk på bildet nedenfor for å forstørre. 


Uansett material så trenger karet å være stort nok, og helst lav i høyden (absolutt maks 50cm høy for voksne snegler, helst fra 20-40cm). Grunnen til dette er at de fleste snegler liker å henge i taket, hvis de mister grepet på taket eller om man åpner lokket, kan de falle og få seg en skade i skallet. Skadene er vanligvis ikke alvorlige, men kan etterlate seg "arr" i skallet.

Når det gjelder unge snegler som er på størrelsen av en 10 kroning eller mindre, så kan de godt være i et oppbevaringsboks på 5L. Jeg er stor fan av MODUL oppbevaringsboksene fra Clas Ohlson, både 5L og 10L er lave nok til babyer og ungdommer. Egg og nyklekkede snegler kan man ha i enda mindre bokser som for eks. matboks eller den minste av SmartStore serien som er kun 6cm høy.

Lag luftehull med drill eller skrutrekker.


#2 Substrat (bunnmaterial)

Landsnegler skal ikke ha noen form for gjødsel i substratet. Det beste substratet man kan bruke er laget kokos humus/kokosfiber. Kokosfiber er laget av oppmalt kokosnøtteskall. Produktet blir ikke tatt fra bakken og det er minimalt sjans for småkryp og lignende. Ugjødslet torv eller ugjødslet jord kan også brukes.

Ikke bruk sand, grus, stein eller leccakuler. Det er viktig at sneglene har muligheten til å grave seg ned i substratet hvis det blir for varmt, kaldt eller for tørt i luften.

I bildet nedenfor er alle produktene laget av kokosfiber. Det kan være litt variasjon i fra produkt til produkt, men alle passer som substrat til snegler. Vanligvis er produktene solgt i forbindelse med hage mye billigere enn de solgt spesifikt som substrat til kjæledyr.#3 Sepiaskall

Landsnegler skal alltid ha tilgang til kalsium. Snegler trenger kalsium for å reparere og bygge skallet sitt.

Sepiaskall (også kjent som hvalspør) blir vanligvis antatt som den beste formen på kalsium. Sepiaskall kan vanligvis fås på fugleavdelingen på dyrebutikker.

Kalsiumpulver i form av kalsiumkarbonat/CaCO3 kan også strøs på maten i tillegg til konstant tilgang til sepiaskall.

Pass på at sepiaskallet ligger med den MYKE siden opp. Når sepiaskallet begynner å bli tynt, legg til et nytt skall.#4 Målerutstyr 

Termometer måler temperatur. Hygrometer måler luftfuktighet. Finnes i både analog og digitalform. Man behøver ikke å bruke termometer eller hygrometer spesifikt laget til dyrehold, men pass på- billige målere fra Ebay og lignende nettsider viser ofte unøyaktige tall.

#5 Varmekilde

For å holde temperatur i terrariet høy nok, kan man bruke varmematte og/eller varmelampe. Varmematte kan man sette under terrariet, eller teipes på siden. Matten skal kun dekke maksimum 3/4 deler av bunnen, slik at sneglene har et stykke substrat som er uvarmet i tilfelle temperaturen er blir for høy.

Om det ikke er nok med varmematte, kan man bruke varmelampe i tillegg. Varmelampe kan kun brukes med akryl/plexiglass kar, ikke oppbevaringsbokser i plast. Lampen må være utenfor sneglenes rekkevidde, for de kan brenne seg på selve lampen eller skjermen.#6 Mat og kosthold

Det er vanligvis sagt at snegler trenger kun agurk og isbergsalat. Dette stemmer ikke. Agurk og isbergsalat inneholder nesten kun vann og veldig lite næringstoffer. Resultatet av dette blir snegler som ikke vokser bra og skall som blir ru og feildannet.

Det er viktig å gi snegler et variert kosthold av frukt og grønt for at sneglene skal trives og vokse ordentlig. Heldigvis kan snegler spise nesten all frukt og grønt. Gulrot, søtpotet, forskjellige typer squash (zucchini, courgette), paprika, eple, bananer, tomater, listen er lang, prøv deg frem!

Snegler skal absolutt ikke få sitrusfrukter (lime, sitroner, appelsiner), sure frukter/bær som ananas, eller noe fra løkfamilien som purreløk, vårløk, gressløk osv.

I tillegg til frukt og grønt, trenger også snegler proteiner. Proteiner kan gis i form av fiskefór, eller tør og våt hunde- og kattemat. Det er viktig å finne hunde- og katteprodukter som har ingen eller veldig lav salt innhold (opp til ca. 1%). Klikk her for å lese innlegget om proteinkilder.


KJEKKE TING Å HA 

Disse produkter kan gjøre livet bedre for deg og sneglene.

- Skål for å sette mat på. Dette hjelper å hindre vekst av midd og mugg. Mat på skål råtner ikke like fort.

- Sprayflaske til å tilføye små mengder vann for å opprettholde luftfuktigheten.

- Planter, enten ekte eller plast, som dekorasjon og gjemmested

- Potteplanter i plast som gjemmested. Ikke bruk potter i keramikk, sneglene kan falle på dem og skade skallene sine.

- Terrariemose - gjemmested, dekorasjon og bidrar til å opprettholde luftfuktigheten.No comments:

Post a Comment