Thursday, September 15, 2016

Hold av landsnegler: Vanlige spørsmål/FAQ


Hvorfor holde landsnegler som selskapsdyr?

Landsnegler er meget populære selskapsdyr i flere Europeiske land. De er enkle å ta vare på, de er allergivennlige og kommer i all salgs farger, størrelser og er overraskende interessante dyr. I likhet med andre selskapsdyr som pinnedyr, taranteller og skorpioner, er det ikke ment at man skal kunne kose med dem, men observere og ta på- til en viss grad. 

Hva er Afrikanske kjempenegler?

Afrikanske kjempesnegler (eller giant African land snails/GALS på engelsk) er ikke én type snegle, men felles betegnelsen på hundrevis av forskjellige arter av kjempesnegler som kommer opprinnelig fra Afrika. Den mest kjente arten er kanskje Achatina achatina, tigersneglen, som er verdens største snegle. Den kan bli opptil 1kg og 30cm over skallet - men så store individer har ikke blitt sett på mange år. 

Snegler varierer mye fra art til art. Det kan være store forskjeller i både temperturbehov og luftfuktighetsbehov mellom artene. For at sneglen skal trives, bør man vite artsnavnet og finne relevant informasjon for din art.


Hva bor de i? Hvordan bor de? 

Terrariet er tørrversjonen til akvarie. Det er navnet på "tingen" man har dyr som slanger, taranteller og landsnegler i.

Substrat er fellesnavnet på bunnmaterialet man har i terrarier. Landsnegler har vanligvis gjødselfri jord som substrat.

Det er 2 vanlige typer terarrier; glass og plast.

Det vanligste hos de med få snegler er glass, det er lettere å observere sneglene gjennom glasset - de er overraskende aktive dyr! Hos de av oss med flere arter som trengs å holdes adskilt pga forskjellige behov av temperatur og luftfuktighet, så er det vanligere med terrarie i plast, vanligvis i form av plast oppbevaringsbokser med luftehull. Begge delene har sine fordeler og ulemper, dette kommer jeg tilbake til i et annet innlegg.

Man kan også legge til gjenstander som greiner, mose og potteplanter i plast for at sneglene skal ha noe å gjemme seg i.

Egen skål kun til vann, trenger de ikke. Men det kan være kjekt å ha en form for mattalerken/skål for å sette maten på, dette hjelper med å holde terrariet rent.

Hvor lenge lever de?

Varierer mye fra art til art. Vanlige hagesnegler som Cepaea hortensis her i Norge lever inntil 2-3 år, mens noen Afrikanske kjempeartene lever inntil 10 år under optimale forhold. 


                Foto: Frode Falkenberg           


                         
Kan man få sykdommer av snegler?

Landsnegler klekket og oppvokst i fangenskap har ikke sykdommer eller parasitter som er truende for mennesker. De er like rene sånn sett som hund og katt. Her gjelder de samme reglene som om man har hund eller katt - har man tatt på et dyr, skal man vaske hendene etterpå, spesielt før man spiser eller tilbereder mat. Det er ingen ekstra forhåndsregler man må ta hensyn til med mindre man skal spise sneglene, da gjelder det å steke/koke sneglene ordentlig igjennom. 


Men jeg har hørt at man kan få hjernehinnebetennelse fra Afrikanske landsnegler. 

Selv på verdensbasis har det vært utrolig få tilfeller av hjenehinnebetennelse fra snegler, og alle de menneskene som ble smittet, spiste sneglene rå. 

Spising av snegler er vanlig i mange land. Vi trenger kun å reise litt sørover til Frankrike hvor vi kan lett finne det berømte måltidet escargot. I mange Afrikanske land blir kjempesnegle spist av lokalbefolkningen hver eneste dag, men disse sneglene blir enten grillet, kokt eller varmebehandlet på en eller annen måte.  Har du spørsmål? Kommentar? Legg igjen en beskjed i kommentarfeltet nedenfor! 

2 comments:

  1. skal skallet smøres inn med kalsium. i såfall hvor ofte

    ReplyDelete
  2. Skal skallet til afrikanske land snegler smøres inn med kalsium, i så fall hvor ofte?

    ReplyDelete