Sunday, September 18, 2016

Protein

I Basisutstyr innlegget skrev jeg kort om mat og kosthold. I dette innlegget skal jeg utdype om proteinkilder.


Fiskefór

Nesten alt fiskefór kan brukes som proteinkilde. Fiskeflak, pellets og algetabletter kan lett fås i de fleste dyrebutikkene. Protein fra algetabletter er fra en type alge som heter spirulina. Protein fra andre typer fór er vanligvis en blanding av dyre- og fiskeproteiner.

Man trenger ikke å kjøpe merkevare, så lenge produktet har minst 20% protein, så fungerer det til snegler. Er man usikker på hva man skal kjøpe, er gullfiskflak eller fiskeflak til tropiske fisk ofte mest sikkert.

Fiskefór er best servert bløtlagt i vann, eller sammen med andre ingredienser i sneglegrøt/snail mix. Gis 1-2 ganger i uken. Fjern uspist mat dagen etter, for det kan fort bli dårlig lukt eller fluer.


Bildet til venstre er av produkter jeg har prøvd og er fornøyd med.


Hunde- eller katteprodukter

Nesten alle hunde- og katteprodukter inneholder salt, salt har en viktig funksjon i væskebalansen i pattedyr. I menneske mat er det påbudt å liste nøyaktig innhold og prosent av hver næringstoff. Dette gjelder ikke for kjæledyrfór. Det er 2 måter å liste salt (natrium klorid/sodium chloride) på, enten spesifikt i innholdsfortegnelsen eller under kategorien 'mineraler'. Så selv om man ikke kan se "salt" listet på pakken, så inneholder maten mest sannsynlig noe salt likevel. Eneste måte å vite nøyaktig saltinnhold på er å sende epost til produsenten.

Dessverre er det ingen som vet hvor mye salt snegler tåler, men det virker som produkter som inneholder opptil 1% salt er spiselig.

Serveres 1-2 ganger i uken, bløtlagt i vann eller sammen med andre ingredienser i sneglegrøt.

Jeg har sendt epost til merkene PURINA, IAMS, Dogman og Eukanuba med forespørsel om produkter med lav saltinnhold. Jeg har laget bilder som oppsummerer svarene jeg fikk. Klikk på bildene for å forstørre.

IAMS - ALLE produkter inneholder 0.4% til 0.55% salt.


Dogman har hele 15 forskjellige typer hundekjeks med lavt saltinnhold. 
Purina - Alle produkter i "GO CAT ADULT" serien, ikke Indoor/Senior/Kitten/Couchy & Tasty seriene.

Alle produktene i "Pussy - As good as it looks" serien.

Eukanuba hevder at de ikke vet nøyaktig saltinnholdet i deres produkter, bare at nivåene er innenfor rammene anbefalt av FEDIAF.

No comments:

Post a Comment